Restaurování švihovské hradní kaple

Restaurování švihovské hradní kaple | © Státní hrad Švihov

Zajímá vás co se na hradě Švihov v současné době buduje, restauruje a opravuje? Na toto téma jsme si připravili krátký článek a také speciální prohlídku, na které se už brzy dozvíte mnohem víc.

Během dubna a května se při návštěvě prvního návštěvnického okruhu Hrad - Život na šlechtickém sídle návštěvníci pravděpodobně potkají s restaurátory, kteří pracují na obnově nástěnných maleb v hradní kapli. Opravy probíhají již od podzimu roku 2023. V rámci těchto prací bude v kapli na balkóně nainstalováno nové zábradlí, které bude bezpečnostním prvkem pro návštěvníky a zároveň ochranou samotného ochozu.

Údržby nástěnných maleb vede MgA. Hana Čobanová, která dokončila restaurování dobrovického stropu, o kterém jsme se v minulém roce několikrát zmínili. A právě po skončení třicetiletého restaurování renesančního stropu ze zámku Dobrovice ve velkém sále jižního paláce se pozornost upřela na druhý velký sál, a to v severním paláci hradu. V tomto místě nyní probíhají různé průzkumy. Jedním z nich, který už proběhl, byl průzkum renesanční podlahy, která se následně zakryla, aby nedošlo k jejímu dalšímu poškození. V následující fázi započalo zkoumání a dokumentování druhého dobrovického stropu. Obnova celého sálu bude probíhat v horizontu několika let.

Dobrovické stropy se staly důležitým tématem minulého roku a konalo se k němu i několik speciálních prohlídek. Letos na Mezinárodní den památek 18. dubna 2024 budou probíhat netradiční prohlídky na téma Restaurování švihovské hradní kaple. Online vstupenky už jsou nyní v prodeji. Kapacita je omezená, takže neváhejte a zajistěte si své místo. Těšíme se na vás!

Související akce

Mezinárodní den památek: Restaurování švihovské hradní kaple

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Netradiční prohlídka

Švihov

18. 4. 2024

12.00 – 16.00

Den zvoníků na hradě Švihov

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Netradiční prohlídka

Švihov

4. 5. 2024