Švihovské Highland games

Kilt, skotské dudy a whisky, ale také silácké klání v hodu kládou nebo vrhu kamenem. Skotské hry jsou nejen tradičním kulturním, ale také sportovním setkáním.

Kdo by neznal ikonickou scénu z filmu Statečné srdce, kdy William Wallace v podání Mela Gibsona, který je oděn v tradičním skotském kiltu, poměřuje síly se svým přítelem ve vrhu balvanem v okouzlující krajině Skotské vysočiny. Možná už nejednoho siláka, co zvedá tuny železa v posilovně, napadlo, že by si něco podobného rád vyzkoušel na vlastní kůži. Jenže jak toho dosáhnout, když v českých luzích a hájích nesídlí žádné skotské klany, které by hledaly nejschopnější muže v okolí? Odpověď je celkem jednoduchá - návštěvou horalských her pořádaných nadšenci po celé České republice.

V sobotu 3. 6. 2023 se budou během celého dne konat horalské hry v prostorách švihovského hradu. Disciplín je hned několik, například vrh kamenem, hod skotským kladivem nebo nejikoničtější disciplína hod kládou. Tak neváhejte a přijďte se podívat!

Pokud se chcete dozvědět něco více k historii těchto her, tak ZDE. Nebo můžete navštívit facebookové stránky skupiny Czech Highlanders, kde se dozvíte novinky, vše okolo her a ligy nebo si prohlédnete fotografie z jednotlivých akcí.