Vánoce tří staletí aneb Tajemství vánočního stromku na švihovském hradě

Víte, jaké dárky se dávaly pod stromeček v 19. a 20. století? Jak se liší tehdejší vánoční ozdoby od těch dnešních? To vše se dozvíte během letošních vánočních prohlídek hradu Švihova. A nebude to žádná nuda! Přiřazovat dárky na správné místo pod stromečkem a do správné doby budou sami návštěvníci.

Velkým překvapením letošních Vánoc se na švihovském hradě se stane téměř pět metrů vysoký vánoční stromek. Kromě toho, že stromek ozdobí Taneční sál hradu úplně poprvé v historii, bude sloužit i k interaktivnímu vánočnímu poučení: „Chceme návštěvníkům přiblížit, jak se vypadaly Vánoce v 19. a 20. století a jak se liší někdejší ozdoby a dárky od těch dnešních,“ vysvětluje průvodkyně Pavla Břízová, autorka nápadu na zajímavé oživení vánočních prohlídek. Stromeček bude rozdělen na tři pomyslné části – každá bude podle Břízové ozdobená tak, jak se stromky zdobily v minulých staletích. Na třetině stromku budou viset jako ozdoby jablíčka a další někdejší typické vánoční ovoce, další třetinu zkrášlí ozdoby slaměné a poslední část stromku bude vyhražena ozdobám skleněným a těm nejsoučasnějším, plastovým.  „Bude to zároveň i taková interaktivní prohlídka,“ vysvětluje Břízová, která dodává: „Dárky pod různými částmi stromku budou promíchány a děti budou mít při prohlídce za úkol dát je pod správnou část stromku.“ Půjde o předměty, jaké se v uvedených dobách mohly pod stromečkem ocitnout. „Tak třeba houpací kůň, dřevěný koník, fajfka, tabák, porcelán, ošatka… zkrátka spousta nejrůznějších dárků,“ vypočítává je Břízová.

Neobvyklé prohlídky se návštěvníci budou moci zúčastnit během vánoční otevírací doby hradu Švihova. Brány hradu se o Vánocích otevřou návštěvníkům dokořán od 27. do 30. prosince 2019 od 10:00 do 14:30.

Související akce

Zimní prohlídky hradu Švihov a výstava o Popelce

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Netradiční prohlídka

Švihov

27. 12. 2019 – 30. 12. 2019

11.00 – 13.00