Hrad Švihov má nové broukoviště, přináší poučení o přírodě!

Když zemře strom, i po svém skonu přináší užitek. Může se stát židlí, stolem, kolébkou. Nebo broukovištěm a posloužit k poznání i poučení. Přesně tak, jako je tomu na novém broukovišti za stodolou hradu Švihova.

Stával na břehu Úhlavy – nedaleko hradu – starý topol. Topoly se mohou dožít i 150 let. Jako všechny stromy byl náš topol také útočištěm nejrůznějších živočichů. Od ptáků po – brouky! Takový hotýlek pro hmyz.  Švihovský topol získal díky správě zdejšího hradu šanci na druhý život a obyvatelé Švihova unikátní broukoviště. Nachází se za hradem, nedaleko vodního příkopu a nelze je přehlédnout. Rozřezaný kmen topolu doplňují zalaminované obrázky, představující hosty tohoto hmyzího hotelu.

Broukoviště za švihovským hradem ovšem plní i naučnou funkci. Je takovým osobitým okénkem do života přírody, která nás bezprostředně obklopuje.

A navíc, i přes svůj název  broukoviště neposkytuje úkryt pouze hmyzu.  Zabydlet se v něm mohou také  ještěrky, slepýši a někdy i drobné ptactvo, případně samotářské včely.